Prinses Beatrix heeft dinsdagochtend met het tekenen van de Akte van Abdicatie afstand gedaan van de troon.

NU.nl/Mark Vos

Abdicatie Beatrix en balkonscèneFotoserieVideo

Volg hier ons liveblog van de troonswisseling

In de Vroedschapskamer van het Koninklijk Paleis, ook wel de Mozeszaal genoemd, tekende Beatrix na een korte toespraak de Akte van Abdicatie waarmee zij na 33 jaar koningsschap weer prinses is geworden en haar oudste zoon koning.

Chris Breedveld, directeur van het Kabinet der Koningin, las vervolgens de Akte der Abdicatie voor. Ook Willem-Alexander en koningin Maxima tekenden het document.

Prinses Amalia is vanaf nu troonopvolgster. Zij heeft de titel ‘Prinses van Oranje’ gekregen.

Op het moment dat de handtekeningen werden gezet ging er luid gejuich op op de Dam. Het plein voor het paleis, waar de ceremonie op groot scherm is te volgen, staat helemaal vol. Volgens de politie zijn er 25.000 mensen aanwezig.

Bij de plechtigheid in het paleis op de Dam in Amsterdam zijn naast leden van de koninklijke familie 31 getuigen aanwezig. Die ondertekenen ook de Akte van Abdicatie. Het perkamenten document wordt voorzien van het grootzegel en later in de Nieuwe Kerk tentoongesteld.

​Bekijk het moment van ondertekenen:

Balkon

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix verschenen na de troonswisseling op het paleisbalkon. “Gelukkig en dankbaar ben ik u voor te stellen aan uw nieuwe koning: Koning Willem-Alexander”, sprak Beatrix, die zichtbaar ontroerd was.

“Lieve moeder”, begon Willem-Alexander vervolgens. “Vandaag hebt u afstand gedaan van het koningschap. Het waren 33 bewogen en bevlogen jaren, waarvoor wij u intens, intens dankbaar zijn.” Hij bedankte ook de bevolking van Nederland en de aanwezigen op de Dam voor “steun en vertrouwen”.

Na de korte toespraken van prinses Beatrix en koning Willem-Alexander en het volkslied verschenen ook de drie prinsesjes op het balkon. Daarmee herhaalt zich het scenario van de troonswisselingen van 1948 en 1980, toen de jongste Oranjes ook op het balkon kwamen.

Bekijk de balkonscene:

Beëdiging

De nieuwe koning legt dinsdagmiddag in De Nieuwe Kerk tijdens de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal de eed af op de Grondwet en het Statuut en wordt vervolgens ingehuldigd.

In het hele land worden activiteiten en festiviteiten gehouden ter gelegenheid van de abdicatie en inhuldiging.

Nederlandse vorsten op de troon:

Beweeg de cursor over de lijn om het aantal dagen te zien. Bekijk hier een grote versie. – (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Kleiner koningshuis

Prins Maurits en prins Bernhard en hun echtgenotes prinses Marilène en prinses Annette zijn sinds de abdicatie van Beatrix niet langer lid van het Koninklijk Huis.

De twee oudste zoons van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven maken ook niet langer aanspraak op de troonopvolging.

De 3 kinderen van prins Constantijn en prinses Laurentien verliezen met de troonsafstand van koningin Beatrix ook hun lidmaatschap van het Koninklijk Huis maar blijven wel troongerechtigd. De wijzigingen vloeien voort uit de verschillende bepalingen over de troonsopvolging en het lidmaatschap van het Koninklijk Huis.

Daarbij wordt gekeken naar de graad van verwantschap ten opzichte van de koning. De kinderen van Margriet en Pieter staan nu op grotere afstand van het staatshoofd. De prinsen Pieter-Christiaan en Floris waren in 2005 door geen toestemming te vragen voor hun huwelijk al uit de lijn van troonopvolging gevallen.

2016 corolla car coversраскрутка сайтаbest binary options brokermarquis building miamiдам деньги в долг гомельхоум кредит банк тверьмерседес в кредитлетние шины 7best forex binary option brokerпродвижение сайта на googleсайты по строительствуkracfast.orgсексno1options bonusпроисшествияinterpreting legal documents

Category(s): Uncategorized

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.